I første utgave av «Vi prater med» så har vi intervjuet Sosionom, SEP, yoga – og biodanza-lærer Line Vivian Lyng som holder til i Moss.

Først og fremst – Hvem er Line Vivian Lyng?

Først og fremst er jeg et med-menneske, kvinne, mor og venn.

Profesjonelt er jeg klinisk sosionom med spesialisering i rus – og avhengighetsbehandling, og Somatic Experiencing traumeterapeut (SEP). Jeg er også Biodanzalærer, og har utdannelser innen yoga (Restorative Somatic yoga og terapeutisk yoga spesielt) og somatisk kroppsbehandling (Somatic Bodywork).

Jeg har jobbet med mennesker i profesjonell sammenheng i nesten 30 år, mesteparten av tiden i rus- og psykiatritjenesten. Nå har jeg egen praksis i Moss, der jeg tar imot klienter i terapi, til bodywork og holder kurs i bla. yoga og Biodanza.

 

Hvorfor valgte du yrket ditt?

Jeg bestemte meg tidlig i livet for at jeg ville jobbe med mennesker, og utdannet meg derfor til sosionom. Siden har jeg fylt på med utdanninger og kunnskap. Jeg er opptatt av at vi alle har rett til et godt liv, og jeg ønsker å bidra til det og en bedre verden for alle. Jeg liker mennesker, og jeg elsker å møte folk og bli kjent med personen bak utfordringene. Det er det som driver meg

 

Har du alltid hatt lyst til å bli terapeut?

Ja. Det har aldri vært snakk om noe annet. Jeg setter stor pris på og føler ydmykhet når jeg kan være der for andre når de trenger det.

 

Hva er den vanligste årsaken folk kommer for?

Nå for tiden kommer folk først og fremst fordi de føler at de ikke har det så bra, selv om det kanskje ser bra ut på utsiden. Mange sliter med indre spenninger, søvnløshet, slitenhet, angst, smerter, nedstemthet, lav selvtillit og dårlig selvbilde. Og veldig mange føler at de er helt tom for energi og overskudd.

Tidligere har jeg i hovedsak jobbet med folk som brukte rusmidler og i tillegg slet med  voldsproblematikk, kriminalitet, overgrep, suicidalitet etc. De fleste med små ressurser

Så du kan på en måte si at de siste hadde langt alvorlige problemer.

På den andre siden handler det alltid om hvordan man har det med seg selv. Alle er like viktige, og alle både bør og skal få hjelp når de ønsker det og ber om det. Når de som på det ytre plan har flere ressurser å spille på får hjelp, så bidrar det til at de kan bli en ressursperson i verden. Og det er jo hele formålet med all terapi. Å hjelpe folk til å bli sunne, friske, vitale og ressurssterke, så de kan være og gjøre det de ønsker i livet.

 

Er der noen spesielle problemstillinger du er opptatt av?

Som traumeterapeut er jeg opptatt av hvordan stress og traumer virker inn på vår fungering på alle plan i livet vårt, og jeg er selvsagt opptatt av hvordan vi kan komme ut av slike tilstander. Jeg er overbevist om at det er mulig, også for de alvorligste diagnosene som PTSD.

Jeg har alltid vært opptatt av hvordan barn som vokser opp i familier med rus, vold, psykiske problemer klarer seg i livet, og hva vi som står utenfor kan gjøre for å hjelpe dem til å bli sunne og hele mennesker. Heldigvis vet jeg at det også er mulig.

Jeg er også opptatt av smerter, og hvordan det influerer på vårt liv. Samtidig ser jeg smertene som et resultat av og symptom på noe som trenger å heles. Vi er ikke smertene våre, men de tilhører oss. De er der fordi de vil fortelle oss noe, men de trenger ikke være vårt livsprosjekt.  

Til slutt er jeg opptatt av hvordan vårt syn på oss selv; vår livshistorie slik vi forteller den til oss selv og omgivelsene påvirker alt vi gjør, tenker og føler. Jeg er alltid nysgjerrig på hva som vil skje om vi forteller historiene våre på nytt og med andre stemmer. Rett og slett ser på vår egen historie fra utsiden.

 

Hva brenner du for?

Jeg brenner for mennesker, selve livet og at vi alle skal ha det godt med oss selv og andre. Så lenge vi har det godt har vi overskudd til å være gode med andre. Jeg tror på godhet og kjærlighet, og at hvert menneske som får det bedre er et bidrag til en bedre verden.

 

Hva gjør du selv for å ta vare på helsen din (fysisk og mentalt)?

Jeg går tur nesten hver dag, gjør yoga, mediterer, danser og prøver å se på livet med et humoristisk skråblikk. Så prøver jeg å ha balanse mellom hvile og aktivitet, være alene og være med andre.

 

Hva er dine beste tips for å ta vare på helsen

Se på livet som en dans, der alt som skjer, om det er lett eller vanskelig, alltid vil endre seg igjen. La oss endre på det som er mulig og le av resten 😊 All krise er en kilde til noe nytt. Så lenge vi vet det vil vi ikke bli overveldet og knekkes når der skjer. Søk hjelp når du trenger det, og husk at du nok er sterkere enn du tror. Det er det viktigste, og så er det jo selvsagt lurt å spise sunt, bevege seg litt hver dag og ikke minst gjøre ting som gleder deg.

 

Og til slutt; Er det noen som har inspirert deg i ditt yrke?

De som har inspirert meg aller mest er de som har kommet til meg. Ingen har lært meg mer enn alle disse flotte, inspirerende menneskene.

Ellers er det mange andre som har vært viktige inspiratorer; Noen av mine fine kollegaer som jeg har vært så heldig å jobbe sammen med, mange fine lærere og andre jeg har møtt gjennom livet.

Tre store inspiratorer er Dr. Peter A. Levine, som er grunnleggeren av Somatic Experiencing traumeterapi , Dr. Steven Porges, som har gitt ut boken «Polyvagal Theory»,, som er en ny forståelse av hvordan nervesystemet vårt fungerer og ikke minst grunnleggeren av biodanza Rolando Toro Araneda. Andre er alle de fantastiske lærerne i Biodanza, som har lært meg så mye om viktigheten av å nære oss selv og kontakt mellom mennesker. Og ikke minst Ateeka Borud, som inspirerer meg så mye når det gjelder å forstå kropp og bevegelse, og hvordan yoga, berøring og bevisst tilstedeværelse kan hele oss.

 

Tusen takk for et flott intervju! Det var virkelig spennende å bli litt bedre kjent med deg. 

Besøk Line Vivian Lyngs profil på MinTerapeut her