Det finnes to hovedretninger akupunktur. Klassisk og medisinsk akupunktur. En klassisk akupunktør baserer seg på tradisjonell kinesisk medisin, hvor helseproblemer skyldes ubalanse eller blokkering av qi – livsenergi, som bever seg gjennom kroppen i meridianer (energibaner)

Finn akupunktør her 

Om akupunktur 

Det finnes to hovedretninger akupunktur. Klassisk og medisinsk akupunktur. Klassiske akupunktører baserer seg på tradisjonell kinesisk medisin, hvor helseproblemer skyldes ubalanse eller blokkering av qi – livsenergi, som bever seg gjennom kroppen i meridianer (energibaner)

En akupunktør slik Akupunkturforeningen definerer det, er en person som har bestått eksamen fra en utdanningsinstitusjon som bygger sin undervisning på de teoretiske og filosofiske rammene av tradisjonell kinesisk medisin, jfr rammekrav for akupunktører, og kan dokumentere minimum 240 studiepoeng, hvorav minimum 120 studiepoeng er akupunkturfag og 90 studiepoeng medisinske fag.

Historie 

Ved å sette nålene i definerte punkter på kroppen (akupunkter) vil qi flyte fritt igjen. Behandlingen har vært praktisert og vidreutviklet i over 2000 år, og har tidligere vært antatt ha opprinnelse i Kina. Da forskere undersøkte Øtzi, den 5300 år gamle mannen som ble funnet i Alpene – fant de tatoverte prikker og linjer på kroppen hans som samsvarte nesten på milimeteren fra klassiske akupunktur. Dette beviser ikke at akupunkturen kommer fra Europa, men det utfordrer ideen om at det var kineserne som var de første som brukte behandlingsmetoden.

I medisinsk akupunktur er behandlingen basert på vestlig medisinsk forståelse av medisin. Utøverne bruker nålene til å stimulere nerver og muskler. Behandlingen kan virke smertestillende ved at det påvirker de nervefibrene som fører smertesignaler. I forskning har man sett at det kan motvirke kvalme etter operasjon. Dette kan ha sammenheng med at det frigis stoffer i kroppen med opioid-lignende virkninger. Det er dog uklart hvordan akupunktur setter i gang denne prosessen.

akupunktur, akupunktør, klinikk, helse,min terapeut

Effekt og virkning

Akupunktur øker blodgjennomstrømningen lokalt, som er synlig ved at området rundt nålen blir rødt, og kan se ut til å ha en effekt på

  • Bekken – og ryggsmerter
  • Fødselssmerter
  • Menstruasjonssmerter
  • Nakkesmerter
  • Oppkast etter cellegift
  • Slitasjegikt

Personer med metallallergi, nedsatt immunforsvar, blodforgiftning, lokale infeksjoner, blødersykdom, personer som tar blodfortynnende eller personer med psykiatriske lidelser som hallusinasjoner og paranoia og personer med nervesykdom bør unngå å la seg behandle av en akupunktør.

Finn akupunktør her

Kilder; wikipedia, nifab