EFT går ut på at terapeuten banker forsiktig på visse beroligende punkter på kroppen samtidig som oppmerksomheten rettes mot et problem klienten har – det være seg en tanke, vond følelse eller fysisk smerte. EFT har mest vært benyttet av alternative terapeuter, men også stadig flere psykologer og leger har tatt i bruk metoden.

Hva er EFT?

Eft er enkelt sagt en teknikk for lindring av vonde følelser. Teknikken er basert på at uansett hvilken del av livet ditt som må forbedres, kommer ofte uløste emosjonelle problemer i veien. Dette gjelder også fysiske problemer, kroniske smerter eller diagnostiserte forhold. De aller fleste av oss har erfaringer med at emosjonelt stress kan gi fysiske spenninger og sykdom. Emosjonelt stress kan også hindre kroppens naturlige evner til å helberede seg selv.

Behandlingen benyttes ved en rekke plager eller lidelser som

  • Vonde minner fra negative opplevelser
  • Følelser av nedstemthet og manglende energi
  • Problemer med slanking og usunne spisevaner
  • Problemer med å slutte røyke eller snuse
  • Problemer med å yte sitt beste
  • Styrking av kroppens egne evner til å lege seg selv ved å lindre uløste emosjonelle problemer

EFT er en slags syntese mellom tradisjonell kinesisk medisin og moderne kunnskap om hvordan kroppen fungerer.

Emotional Freedom Techniques puster nytt liv i emosjonell terapi ved å låne elementer fra det kinesiske meridiansystemet. I mens akupunktur, akupressur og lignende først og fremst er rettet mot fysiske plager, retter EFT i stedet oppmerksomheten direkte mot følelsesmessige problemer. Disse er ofte nært knyttet til fysiske problemer og mestring i hverdagen, og ofte ser vi at det også gir god effekt på fysiske plager.

I sin kjerne er emotional freedom techniques en emosjonell versjon av akupunktur, bortsett fra at det ikke brukes nåler. Det brukes en enkel to-trinns prosess der vi 1) mentalt retter oppmerksomheten mot konkrete problemer, i mens vi 2) stimulerer bestemte meridianpunkter på kroppen ved å banke på dem med fingertuppene. Riktig gjort sies det at EFT balansere forstyrrelser i meridiansystemet og gir rask lindring sammenlignet med konvensjonell terapi.

 

kilde: eft.no